Zenuwomleiding geneest verlamming


Een verlamde man kan weer een hand gebruiken na een ‘omleiding’ van zijn zenuwen. Nieuwe patiënten worden gezocht.

Een Amerikaanse man die verlamd is vanaf zijn nek kan weer zelfstandig eten en zelfs schrijven. Dat komt door een baanbrekende operatie die op zijn zenuwstelsel is uitgevoerd. Tijdens de operatie, in Barnes-Jewish Hospital in Saint Louis, werd een zenuw omgeleid naar een werkend deel van de nek.

Hellerhoff
De man had tijdens een ongeluk zijn C7 wervel gebroken, dat is de laatste wervel van de nek. Dat betekende dat hij vanaf zijn schouders totaal verlamd was.

Hij kon daardoor zijn armen en handen niet gebruiken, de zenuwen die deze ledematen aansturen splitsen onder C7 af. Voor het eerst zijn doktoren er echter in geslaagd deze zenuwen ‘om te leiden’ naar zenuwen in de C6 wervel die nog wél werken. Het resultaat is dat de man één hand weer kan gebruiken. Zo is hij in staat duim en wijsvinger bij elkaar te brengen en zo stukjes voedsel op te tillen en naar zijn mond te brengen.

De doktoren waarschuwen dat de omleiding geen wondermiddel is. De man heeft een jaar moeten trainen om eenvoudige handelingen met zijn hand uit te kunnen voeren.

Patiënten met soortgelijke verlammingen die interesse hebben in de operatie, kunnen hier meer informatie krijgen.

Follow Faqtman on Twitter