Zelfmoordterrorist is goede broeder

Hoe meer lijden, hoe meer zelfmoordaanslagen


zelfmoordterrorist

Wat bezielt iemand om zichzelf op te blazen op een drukke markt, vol met mensen? Veel gewone burgers kunnen zich nauwelijks voorstellen dat je zoiets doet, maar toch lijkt er een niet aflatende stroom mensen te zijn die er geen probleem in ziet zichzelf voor een politieke zaak van het leven te beroven. Het fenomeen is nu voor het eerst grootschalig onderzocht door wetenschappers van de University of Utah (VS). Hun conclusie: zelfmoordterroristen zijn gewoon goede broeders (of zusters).

Religie speelt natuurlijk een grote rol bij deze vorm van terrorisme, vooral in het Midden-Oosten. Maar zelfmoordterroristen zijn er ook geweest buiten de islamitische wereld. De Japanners kenden hun kamikaze-piloten, de Chinezen kropen met bomgordels onder tanks (foto). Op Sri Lanka hebben de Tamil Tijgers zelfmoordterroristen ingezet tegen regeringstroepen. Dat waren allemaal geen moslims.

Wat al deze mensen wel gemeen hebben, is dat ze te maken hebben met wat deze wetenschappers identity fusion noemen. Dat is een proces waarbij een persoon zichzelf niet meer ziet als individu, maar als onderdeel van een groep. Hun identificatie met die groep is zelfs zo sterk, dat ze bereid zijn zichzelf op te offeren, als het de groep maar ten goede komt. Natuurlijk, dat is niet fijn. Maar voor hun broeders en zusters hebben ze dat er voor over.

Om deze hypothese te bewijzen, analyseerden de wetenschappers uit Utah gegevens van onder andere Vietnamveteranen en tweelingen. Hoe meer die samen hadden geleden, hoe groter hun vermogen was om hun individuele belang weg te strepen tegen het belang van de groep. Het gevoel van verbondenheid kan bij genoeg gezamenlijk lijden zelfs sterker worden dan familiebanden. Vooral als er sprake is van strijd of een gezamenlijke vijand.

Die opofferingsgezindheid kan zelfs evolutionair in de mens gebakken zijn, schrijven de onderzoekers in Scientific Reports. De vroege mens kon alleen overleven in groepen. De sterkste groepen waren die waarbinnen individualiteit grotendeels verdween. De zelfmoordenaars van Hamas doen niets anders dan de holbewoners van toen: zichzelf onbelangrijker vinden dan de groep. Zo bezien is jezelf opblazen ineens een heel nobel iets.