Zelfmoord vanwege de crisis?


Het aantal zelfmoorden, kan tijdens een economische recessie met 8 tot 15 procent stijgen. Een Brits onderzoek gepubliceerd in het British Medical Journal stelt dat de economische neergang ongeveer duizend Britten tussen 2008 en 2010 tot zelfmoord kan hebben gedreven.

De link tussen slechte economische tijden en zelfmoorden is moeilijk te bewijzen. Sommige eerdere onderzoekers zien een correlatie, anderen totaal niet.

Zwarte maandag 1929: geen springende beurshandelaren.
Een reden voor zelfmoord is vaak een verandering van omstandigheden, zowel positief als negatief. Ook een plotselinge verandering in de economie kan dus een aanleiding zijn.

Toch zie je dat in de statistieken niet echt terug. Het aantal zelfmoorden in New York op 29 oktober 1929 – ‘zwarte maandag’ – lag bijvoorbeeld ver onder het gemiddelde van die tijd, blijkt uit onderzoek. Terwijl mensen zonder sociaal vangnet werden geruïneerd. Alle verhalen over aandelenhandelaren die uit ramen van wolkenkrabbers sprongen, zijn op één na niet waar, ontdekten onderzoekers; het zijn latere verzinsels. Het aantal zelfmoorden in de Verenigde Staten liep licht op in de jaren na de grote beurscrash en daalde toen weer.

Begin jaren tachtig, toen Nederland door een diep economisch dal ging, daalde het aantal zelfmoorden juist drastisch.

In de huidige crisis plegen wel relatief veel mensen in de VS zelfmoord na hun gezin te hebben omgelegd. Het vuurwapen is daarbij favoriet. Maar psychologen vragen zich af, of de crisis de oorzaak is. Het lijkt waarschijnlijker dat labiele mensen de crisis gebruiken als ‘excuus’ om zichzelf en anderen van het leven te beroven.

In Nederland laten de zelfmoordstatistieken al jaren een dalende trend zien, ook tijdens de laatste recessie na het barsten van de dotcom zeepbel. Ook hier hoeven we voorlopig niet bang te zijn voor springende beurshandelaren.

Follow Faqtman on Twitter