Na-apers: zelfmoord komt altijd in golven


Anthony Bourdain

De internationaal bekende televisiekok Anthony Bourdain heeft zelfmoord gepleegd. De Amerikaanse chefkok stond bekend als een begenadigd verteller en een enthousiaste vleeseter. In zijn biografie verbaasde Bourdain vriend en vijand met verhalen over seks, drugs en haute cuisine in de culinaire wereld van New York.

Het is niet de enige zelfmmoord van een bekende persoon, modeontwerpster Kate Spade maakte eergisteren ook een einde aan haar leven. in mei pleegde acteur David Labrava (Sons of Anarchy) zelfdoding. De zus van Máxima maakte rond dezelfde tijd een einde aan haar leven. Het is een bekend fenomeen, zelfmoorden door bekende personen komen in golven. Net zo bekend is het fenomeen dat veel onbekende mensen in de dagen daarna ook een einde maken aan hun leven. Experts op het gebied van de geestelijke gezondheid zeggen dat blootstelling aan berichten in de media over een spraakmakende zelfmoord, kan leiden tot meer zelfmoorden. Het wordt ‘zelfmoordbesmetting’ genoemd.

Zelfmoorden in de maanden na het overlijden van Robin Williams in augustus 2014 vielen bijna 10 procent hoger uit dan verwacht, blijkt uit een studie van Columbia University. Zelfmoorden door verstikking, de methode die Williams gebruikte, vertoonden een stijging van 32 procent, wat suggereert dat berichtgeving over de dood van de acteur mogelijk een rol heeft gespeeld.

Zelfmoord zit in de Verenigde Staten en Nederland al een tijdje in de lift. In de VS pleegden de afgelopen twee jaar 25 procent meer mensen zelfmoord dan gemiddeld in de twee decennia daarvoor. Vooral vrouwen maken vaker een einde aan hun leven. Overheidsorganisatie CDC spreekt zelfs van een ‘epidemie’ van zelfdoding. Gevallen als Bourdain en Spade zijn voor veel mensen het laatste zetje dat ze nodig hebben om ook deze stap te nemen.

Hulporganisaties onderstrepen het belang van praten als iemand met plannen voor zelfdoding rondloopt. Vaak kan een goed gesprek helpen om af te zien van een levenseinde. In Nederland is het nummer 0900 0113 beschikbaar voor een goed gesprek.