Zelfheling hydra is als aardbeving


Toen de Griekse held Heracles een van de koppen van het negenkoppige mythische monster Hydra afsloeg, groeide er ogenblikkelijk twee voor in de plaats. Nauwelijks minder indrukwekkend is de helingskracht van de real life hydra: een beestje van slechts een paar millimeter lang. Snij je zijn hoofd eraf, dan groeit hij uit het kluitje cellen dat overblijft binnen enkele dagen zijn hoofd weer terug. Dankzij een computermodel van een aardbeving wisten Italiaanse onderzoekers te begrijpen hoe dit kan.

Volgens het model ontstaat een aardbeving wanneer steeds meer energie onder het aardoppervlak ophoopt. Die energie komt plotseling vrij en de trillingen daarvan lopen alle kanten op. Dat is precies hoe het gen ks1 in de hydra zich gedraagt, zo ontdekte het onderzoeksteam. Het gen vertelt de overgebleven cellen dat ze een nieuw hoofd moeten gaan vormen. Dat gebeurt in de vorm van een boodschap, die zich als de energie van een aarbeving binnen korte tijd bij alle cellen terechtkomt. Direct daarna kan de groei van een nieuwe hoofd van start gaan.

Maar de zelfhelingskracht van de hydra bevat nog meer geheimen. Door het fascinerende beestje verder te bestuderen hopen wetenschappers te kunnen begrijpen hoe complexere diersoorten zich ontwikkelen als embryo.

De studie is te lezen in Physical Review Letters.

Beeld: doe.gov (via Inside Science)

Follow Faqtman on Twitter