Zelf nieuwe ledematen maken


Zou het niet geweldig zijn als onze ledematen gewoon weer aangroeien na amputatie? Hagedissen kennen het trucje al. Hun geheim is nu ontsluierd.

Wetenschappers van Arizona State University, Verenigde Staten, zeggen de genetische code te hebben gekraakt die hagedissen gebruiken om een nieuw ledemaat te maken. Volgens onderzoeksleider Kenro Kusumi verschillen de reptielen niet eens zoveel van mensen als het om genetica gaat. Dus in principe zouden wij het ook moeten kunnen.

Welke genen betrokken zijn bij regeneratie van de staart van de groene anolis (Anolis carolinensis) is nu in ieder geval in kaart gebracht. De anolis is een hagedissoort in Noord- en Zuid-Amerika. Ze leven van insecten, wonen in bomen en kunnen bij gevaar van kleur veranderen.

Opmerkelijke vondst is dat 326 genen betrokken zijn bij de herbouw van hun staart. De genen hebben onder meer te maken met het helen van wonden, embryonale ontwikkeling en de hormoonhuishouding. Een belangrijke rol is weggelegd voor de cellen die de groei van bot en spieren triggeren. Overigens heeft de nieuwe staart wel een iets anders bouw dan de originele staart. Er zitten bijvoorbeeld geen wervels meer in, maar vooral kraakbeen.

Ook salamanders en zebravissen kunnen zichzelf ‘vernieuwen’. Zebravissen kunnen nieuwe vinnen en huid aanmaken, en zelfs hun hart regenereren. Kennis over deze mechanismen biedt mensen mogelijk het vooruitzicht om ooit zelf het trucje na te bootsen met eigen organen en ledematen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in PlosOne.