Zeepieren in Beieren


In het Duitse stadje Kelheim, in Beieren niet ver van de Tsjechische grens, zijn fossielen gevonden van zeepieren. Die komen alleen in sliklagen van zout water voor. Dat betekent dat er ooit een zee moet zijn geweest op die plek. Dat moet rond 100 miljoen jaar geleden zijn geweest, want uit die tijd dateert de steen.

Zeepieren
Dat is opmerkelijk, aangezien tot nu toe werd gedacht dat dit deel van Europa in die tijd droog was. Het levert ook de vraag op hoe en wanneer de zee daar is verdwenen. Het is bovendien de eerste keer dat fossielen van pieren in dit deel van Duitsland zijn gevonden, meldt het Landesamts für Umwelt in Augsburg.

Waarschijnlijk lag hier ooit een inham van de Tethys Zee. Deze zee bedekte 200 miljoen jaar geleden delen van Europa en zorgt er voor dat je schelpenfossielen kunt vinden in de zuidelijke Alpen. Wellicht is deze zee-arm afgesloten geraakt en langzaam opgedroogt. Voor biologen zijn de fossielen ook interessant, omdat ze er exact hetzelfde uitzien als moderne zeepieren. De dieren waren evolutionair al zo goed, dat ze schijnbaar niet hoefden te veranderen.

Follow Faqtman on Twitter