Zeep, bleek en spiritus: hiermee dood je Corona


corona

Volgens recent onderzoek kan het Corona virus tot negen dagen overleven op bepaalde oppervlaktes. Schoonmaken helpt, maar de grote vraag is welke producten daarvoor het meest geschikt zijn. Dankzij de eerste testresultaten uit laboratoria, weten we nu meer.

Zeep en water

Zeep doodt het virus niet, maar het weekt het wel los van de huid. Daarom hameren de experts steeds weer op het wassen van je handen. Door het water spoelt het virus weg, het afvoerputje in. Het is wel zaak de handen grondig te wassen en de nodige druk uit te oefenen om de virussen los te krijgen.

Spiritus

Brandspiritus bevat ethanol en methanol, stoffen die het virus doden. Spiritus tast het eiwit in het virus aan en vernietigt het erfelijk materiaal dat erin zit. Dat gebeurt, weten we dankzij recente tests, ook nog snel: binnen dertig seconden is het virus uitgeschakeld. Een fles van een liter kost nog geen twee euro.

Bleek

Bleek is effectief tegen Corona. Het tast het erfelijk materiaal aan dat het virus gebruikt om menselijke cellen binnen te dringen. Gebruik het niet te veel verdund en laat het een kwartier inwerken voor maximale bescherming. Neem het daarna af met water.

Handgel

De meeste handgel bevat ethanol, dat effectief is tegen het virus. Maar dan moet er wel genoeg inzitten. Een oplossing moet minimaal 70 procent ethanol bevatten om alle ziekteverwekkers te doden. Net als bij zeep en water is het nodig om de handen langdurig en met druk schoon te maken.

Hygiënische doekjes

Ze vliegen momenteel de winkel uit: Hygiënische doekjes. Die bevatten als actieve stof vaak Benzalkoniumchloride, dat virussen kan doden. Toch toont onderzoek van de Duitse Universität Greifswald aan dat virussen meestal aan de doekjes blijven plakken en dat andere virussen zich weer hechten op het oppervlak dat is schoongemaakt. Bij Corona lijkt dat effect nog sterker. Benzalkoniumchloride breekt vetten af en dit virus bevat weinig vetten.