Zeemonsters spoelen aan op Filipijnen


zeemonster

Op verschillende plekken op de Filipijnen zijn de afgelopen dagen vreemde dieren aangespoeld. Eerst vonden mensen op het strand van Cagayan de Oro een dode riemvis van meerdere meters. Nu zijn op de Dinagat eilanden twee andere zeemonsters aan land gekomen. Wat het zijn, is niet goed vast te stellen. De lokale bevolking is bang; zij zien in de dieren een aankondiging van onheil.

Het laatste monster betreft een 4,5 meter lange witte massa. Het dier ziet er uit alsof het allerlei tentakels heeft, maar het kunnen ook stukken vlees zijn die door andere dieren zijn aangevreten. Biologen hebben op basis van foto’s aangegeven dat het een zeekoe kan zijn, die aan stukken is gereten door een haai. Alleen komen in die omgeving geen zeekoeien voor.

Het aanspoelen van dieren die niet meer kunnen worden geïdentificeerd is niet ongebruikelijk. Er is zelfs een naam voor: ‘globsters’. Vaak gaat het om resten van reuzeninktvissen of zelfs kleine walvissen. Die worden door vissen slechts half verorberd en spoelen vaak aan als een massa lillend vlees zonder duidelijke uiterlijke kenmerken. In veel culturen gelden deze zeemonsters als brengers van slecht nieuws.