Zee wordt zuurder


De wereldzeeën zijn steeds zuurder aan het worden. Dat gaat in het snelste tempo van elk moment in de afgelopen 300 miljoen jaar.

De zuurgraad van de zee is sinds de aarde bestaat nooit een vast gegeven geweest, maar het fluctueert. Als het warmer is, wordt de zee zuurder en hebben vissen en koraal het moeilijk om te overleven. Maar zo snel als de zee nu aan het verzuren is, dat hebben wetenschappers nog nooit gezien. Zelfs niet nadat de aarde werd geraakt door een asteroïde die zorgde dat de dinosauriërs uitstierven.

Snel verzurend zeewater vreet aan koraalriffen, de habitat voor vele dieren en planten. Het zuur maakt het bovendien moeilijker voor mosselen en oesters de beschermende schelpen te vormen, zuur vreet namelijk kalk aan. Het kan ook zorgen dat zeer kleine organismen uitsterven die door vissen worden gegeten.

De verhoogde zuurgraad wordt veroorzaakt door kooldioxide. De oceanen zijn een soort spons voor dit broeikasgas. Als er veel van in de lucht zit, dan slaat het neer in het zeewater. Het vermoeden is dat de oceanen op die manier werken als een soort thermostaat voor de aarde, dankzij het vermogen van water om het broeikasgas op te slaan warmt de aarde minder op.

Tot nu toe werden pieken in de kooldioxide veroorzaakt door natuurlijke gebeurtenissen. De meest dramatische toename is na aanvaringen met ruimtepuin als asteroïden. Maar het vermoeden is dat de huidige toename van deze stof in de atmosfeer – en de zeeën – wordt veroorzaakt door de mens.

Het hele onderzoek naar de zure zeeën is te lezen in het huidige nummer van Nature.

Follow Faqtman on Twitter