Zee gedraagt zich vreemd


De zeespiegel lijkt in de vorige eeuw minder snel dan verwacht te zijn gestegen. Werd eerder gedacht dat de stijging met ongeveer 1,8 millimeter per jaar ging, wetenschappers komen nu in het wetenschappelijke tijdschrift Nature tot een nieuwe conclusie. Volgens hun berekeningen zijn de oceanen tussen 1901 en 1990 gezwollen met slechts 1,2 millimeter per jaar.

Dat klinkt geruststellend, misschien heeft klimaatverandering niet zulke grote gevolgen als gedacht. Er is echter nóg een probleem. Sinds ongeveer 1993 stijgen de oceanen veel harder dan eerst, met ongeveer drie millimeter per jaar, bevestigt de studie eerdere metingen.

De zeespiegel stijgt omdat het warmer wordt. Daardoor smelten gletsjers en ijskappen, terwijl ook warmte-expansie van het zeewater en minder opslag op het land een rol spelen. Die effecten lijken voor het grootste deel van de twintigste eeuw minder sterk te zijn geweest dan gedacht, blijkt uit de studie van Harvard University in Cambridge (VS).

Waarom de stijging vanaf 1992 ineens een sprongetje laat zien, is niet bekend. De natuurkundigen die deze nieuwe berekeningen hebben gemaakt, gaan dat nu bestuderen.