De maan krimpt


Nieuwe foto’s laten wetenschappers flink schrikken. De maan blijkt namelijk al jaren te krimpen.

Wetenschappers kwamen hier achter na analyse van nieuwe en zeer scherpe foto’s genomen door Lunar Reconnaissance Orbiter. Een speciaal ruimtevaartuig dat onze maan compleet in kaart brengt. Op de foto’s zijn scheuren in de korst van de maan te zien die er eerst nog niet ontdekt waren.

Deze foto’s geven meer duidelijkheid over de geografische en tectonische ontwikkeling van de maan. Deze satelliet ontwikkelde zich tijdens een geweldig bombardement van meteoren en asteroïden.

De maan is niet meer hetzelfde sinds Armstrong zijn voet zette...
De maan is niet meer hetzelfde sinds Armstrong zijn voet zette...

Hoewel deze botsingen voor grote hitte zorgden, koelde de maan naar verloop van tijd ook weer af. Door deze koeling blijken er krimpende bewegingen in de maan te zijn opgetreden waardoor de maan wat kleiner is geworden.

Een scheur op de maan in close up. Foto: Nasa/Smithsonian Institute.
Een scheur op de maan in close up. Foto: Nasa/Smithsonian Institute.

Eerder registreerden seismografen al wat kleine trillinkjes in de maanbodem die mogelijk ook veroorzaakt zijn door de krimping. Onderzoekers willen nu in de komende jaren meer apparatuur op de maan gaan plaatsen om zo de planeet beter in de gaten te kunnen houden. Dit ook omdat bewegingen van de maan invloed zou kunnen hebben op onze eb en vloed. Terwijl je dit artikel hebt gelezen is de maan weer een stukje kleiner geworden.

Een heel klein stukje maar. Nasa onderzoekers denken dat de radius van de maan (de afstand van de kern naar het oppervlak) in 1 miljard jaar 100 meter is gekrompen.