Zangvogel van leg door neplicht


Nederlanders zingen het al: ‘Vogeltje wat zing je vroeg’. De Duitsers deden onderzoek en weten nu waarom.

Niet alleen Nederlanders zijn geïnteresseerd in het tijdsschema van vogels, de Duitsers kunnen er ook wat van. Nu heeft namelijk Bart Kempenaers van het Max Planck Instituut voor ornithologie in Duitsland een rapport geschreven over de invloed van onnatuurlijk licht op het broedgedrag van zangvogels. Met onnatuurlijk licht wordt de verlichting van hemel en aarde bedoeld, iets dat veel voorkomt in een dichtbevolkt land als het onze.

Vogels die dichter bij straatlantaarns vlogen, zongen tijdens het onderzoek in vier van de vijf gevallen vroeger dan vogels die dieper in een bos zaten. Vrouwelijke vogels legden vervolgens hun eieren tot anderhalve dag te vroeg. Normaal zingen vrouwelijke vogels heel vroeg als de mannelijke vogel goed zijn best heeft gedaan om haar aan een bevrucht eitje te helpen. Nu zingt ze dus ook al omdat het zo vroeg licht is.

Dit zou er voor kunnen zorgen dat ook minder genetisch sterke partners in beeld komen om eitjes te bevruchten. Dit is dan weer niet goed voor de toekomst van de verschillende soorten zangvogels. Kempenaer, de Duitse onderzoeker, verwacht dat de lichtinvloeden ook zorgen voor voortplantingsperikelen bij andere dieren.

Foto: Flickr