Youtube leidt tot zelfverminking


Youtube werkt niet alleen op de lachspieren, maar zet ook aan tot zelfverminking, beweren psychologen.

Wat bezielt iemand om met een schaar in zijn huid te kerven, zijn hoofd keihard tegen de muur te bonken, of zichzelf met een scheermesje toe te takelen? Veelal heeft zelfverminkend gedrag zijn wortels in iemands jeugd, en dient de fysieke pijn als middel om de geestelijke pijn niet meer te voelen. Maar het kan ook ontstaan uit kopieergedrag: zien snijden, doet snijden. Daarom ligt youtube nu onder vuur wegens het online zetten van filmpjes waarop tieners zichzelf verminken. Volgens psychologen kan deze trend zelfverminking verheerlijken, en dit kan leiden tot kopieergedrag bij jonge mensen.

Het meisje likt aan een scherp geslepen mes: erotiek of zelfkastijding?

Psycholoog Stephen Lewis van de Universiteit Guelph in Ontario luidde de alarmbel. Lewis: ‘Ik analyseerde meer dan 100 filmpjes die meer dan 2 miljoen keer werden bekeken. In een filmpje zag je hoe een vrouw haar been verminkt, een ander toont hoe een tienerjongen in zijn arm snijdt terwijl hij naar harde rockmuziek luistert.’ De psycholoog Tracy Knight heeft echter een positievere visie. Volgens haar maken dit soort beelden het onderwerp – dat nog steeds in de taboesfeer hangt – bespreekbaar. Als je ziet dat je zoon of dochter naar een filmpje kijkt waarin iemand zichzelf pijnigt, kan dat een ingang zijn voor een gesprek over automutilatie. En laat een open en eerlijke communicatie nou net de remedie zijn tegen automutilatie.

Een woordvoerder van Youtube geeft echter aan dat er al beelden zijn verwijderd waarop gevallen van zelfverminking te zien zijn. En hij vertrouwt erop dat kijkers een melding maken van choquerende filmpjes die niet op het net thuishoren. Aan ons de taak dus.

Bron: Daily Mail. Foto: Oleg Kozlov, Dreamstime