Youtube kijken in de ruimte


De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie gaat binnenkort een nieuwe manier uittesten om de bemanning van het International Space Station van internet te voorzien, zo bericht The Guardian.

De toegang tot het internet gaat nu nog via radiofrequentie, maar als het aan NASA ligt, wordt dit per 2015 vervangen: het signaal wordt vanaf dan per laser verstuurd. De verwachting is dat de internetverbinding hiermee ineens honderd keer zo snel wordt.

Beelden van het ISS kunnen binnenkort sneller doorgestuurd worden. Foto: Flickr

Dit is hard nodig ook: de kwaliteit van de beelden die verstuurd worden is de afgelopen jaren sterk gestegen, maar dat geldt dus ook voor de grootte van de bestanden. Het oude systeem kan dit steeds slechter verwerken.

Het is alsof je de overstap van een oude inbelmodem naar modern internet maakt. Filmpjes zullen een stuk sneller laden en berichtjes via Facebook versturen blijft ook gewoon mogelijk. Het voornaamste nut van het nieuwe systeem is echter om de enorme afbeeldingen van de Mars Reconnaissance Orbiter, die de rode planeet in kaart brengt, sneller terug naar de aarde te sturen.

Bron foto: Flickr