YouTube helpt hondenonderzoek


Je bent een diergeneeskundige die geïnteresseerd is in honden; meer precies honden die achter hun eigen staart aan zitten. Je constateert dat andere onderzoeken daarnaar altijd maar een paar honden tegelijk volgden. En dat het dan ook nog eens in het laboratorium was. Jij wilt de zaken grondiger aanpakken. Wat doe je?

Je schakelt YouTube in.

Op het gratis video platform zijn meer dan 400 filmpjes te zien van honden die hun staart achterna zitten. Bovendien kun je deze honden in hun eigen omgeving zien en wordt er door allerlei mensen commentaar geleverd op de beelden. Een schatkamer voor de betere hondenstaartjachtonderzoeker.

Dus turfde Charlotte Burns van het Royal Veterinary College in Groot Brittannië eindeloos filmpjes en telde ze op. De conclusie: ongeveer een derde van de honden zit achter hun eigen staarten aan omdat het neuroten zijn. Als ze eenmaal bezig zijn, dan kunnen ze maar moeilijk ophouden of afgeleid worden.

Conclusie 2: het najagen van de eigen staart vindt meestal binnen plaats terwijl er een televisie of spelletjescomputer aan staat. Wellicht werken deze beeldvlakken stimulerend. Vaak worden de honden bij hun gedrag aangemoedigd door hun baasjes, die het allemaal erg lollig vinden.

Conclusie 3: mensen vinden dit gedrag bij honden ‘grappig’, ‘schattig’ en ‘stom’. Ook is het onweerstaanbaar, filmpjes met dit onderwerp worden gemiddeld 863 keer bekeken.

Follow Faqtman on Twitter