Yoghurt tegen diabetes?


Magere yoghurt en hüttenkäse zou wel eens een belangrijke rol kunnen spelen bij de strijd tegen type 2 diabetes. Dat is de suikerziekte waaraan vooral te dikke mensen en ouderen lijden. Dat is de uitkomst van een studie onder 3500 Engelsen uit de provincie Norfolk.

Deze mensen werden 11 jaar lang gevolgd. In die periode ontwikkelden 753 deelnemers type 2 diabetes. De mensen die veel magere yoghurt of hüttenkäse aten, maakten een 24 procent kleinere kans om ook deze aandoening te ontwikkelen. Zowel yoghurt als hüttenkäse worden gemaakt van gefermenteerde melk. Opmerkelijk is dat de vette variant van beide producten geen bescherming lijkt te bieden.

Voor beide producten geldt ook dat ze nog beter lijken te werken als er meer van wordt geconsumeerd. Uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen die vaak yoghurt als toetje of snack aten, bijna 50 procent minder kans maakten op het ontwikkelen van suikerziekte.

De onderzoekers, uit Cambridge, schrijven in het vakblad Diabetologia dat het onduidelijk is waarom yoghurt zo goed werkt tegen diabetes. Ze vermoeden dat het te maken kan hebben met de bacteriën die in de zuivel aanwezig zijn, maar ook vitamine k zou een belangrijke rol kunnen spelen. De komende tijd zullen ze de eigenschappen van gefermenteerde zuivel verder onderzoeken om antwoord te krijgen op die vraag.