Yoghurt helpt tegen voorstadium darmkanker


yoghurt darmkanker

Regelmatige consumptie van yoghurt kan het risico op darmpoliepen verminderen. Dat zijn voorlopers van darmkanker. Het positieve effect van het melkproduct was echter alleen bij mannen te zien. Hoe dit effect wordt bereikt, blijven de onderzoekers onderzoeken.

Poliepen in de darm komen vooral voor bij mensen boven de 50. Meestal zijn deze poliepen goedaardig en dat blijven ze ook. Maar een klein percentage poliepen ontwikkelt zich tot een kwaadaardig gezwel of tumor. Studies tonen aan dat overmatige consumptie van vlees en verwerkt vlees (vooral worst) het risico op darmkanker sterk verhoogt.

De darmflora, of beter de afwezigheid daarvan, speelt ook een rol bij de ontwikkeling van darmkanker. Sommige studies suggereren dat microben die in het spijsverteringskanaal leven het risico op kanker laten afnemen. Je kunt deze microben laten floreren door het nuttigen van yoghurt.

Wetenschappers van de Washington University School of Medicine, St. Louis evalueerden gegevens van twee langetermijnstudies met 32.606 mannelijke en 55.743 vrouwelijke deelnemers. Alle proefpersonen ondergingen endoscopie van de darm gedurende de onderzoeksperiode. Daarnaast rapporteerden ze regelmatig over hoe ze leefden en zichzelf voedden – inclusief yoghurtconsumptie.

Over het algemeen ontwikkelden 5.811 mannen en 8.116 vrouwen poliepen, rapporteert het team. De analyses tonen aan dat mannen die twee of meer porties yoghurt per week consumeerden, een risico op poliepen hadden dat gemiddeld 19 procenten lager was vergeleken met niet-yoghurteters. Voor poliepen met een bijzonder hoge neiging om kanker te ontwikkelen, daalde het risico zelfs met 26 procent.

Bij vrouwen was die afname niet te zien. Waarom niet, kunnen de wetenschappers nog niet verklaren. Ook hoe de link tussen yoghurt en minder darmkanker precies werkt, moeten ze nog nader onderzoeken.

(Gut)