Yoga helpt tegen slapeloosheid


yoga

Yoga stond al bekend om zijn heilzame effecten op de gezondheid. Nu blijkt dat ook vrouwen in de overgang er baat bij hebben. Het verbetert namelijk je nachtrust én maakt je minder depressief. Dat wijst onderzoek van het Group Health Research Institute uit.

Bijna 250 gezonde vrouwen in de menopauze, die voorheen weinig aan lichaamsbeweging deden, kregen voor twaalf weken een yogacursus, een aerobicsprogramma of geen van beide voorgeschoteld. Bovendien kreeg een deel van hen een supplement met omega-3-vetzuren of een placebo (nepsupplement). Vervolgens keken de onderzoekers naar de effecten hiervan op de overgangsverschijnselen van de dames.

De vrouwen die een bewegingsschema volgden sliepen over het algemeen beter en hadden minder met depressie te maken. Vooral yoga bleek goed te werken. Helaas haalden yoga niets uit bij de befaamde opvliegers (plotseling opkomend warmtegevoel dat gepaard gaat met zweten en vervelende rode wangen). Ook de omega-3-vetzuren hielpen hier niet tegen. Hiervoor zullen de dames in kwestie zich toch echt moeten wenden tot hormoontherapie.

De studie wordt binnenkort gepubliceerd in het vakblad Menopause.