‘Yeti is ijsbeer’


De Britse geneticus Bryan Sykes van de universiteit Oxford denkt het oude mysterie van de Verschrikkelijke Sneeuwman te hebben opgelost. Sykes, bekend om zijn opzienbarende genetische onderzoeken naar de oorsprong van de moderne mens, heeft onderzoek gedaan op stukken vacht van de Yeti die onder meer werden gevonden in Pakistan en Bhutan.

Die vondsten vergeleek Sykes met databanken met genetisch materiaal. Daarin ontdekte hij een grote overeenkomst tussen het materiaal van de Yeti en dna dat uit een skelet van een voorvader van de moderne ijsbeer was gehaald. Dat skelet is in Noorwegen gevonden. Zijn conclusie is dat ijsberen en de Yeti dezelfde voorvader hebben.

Volgens Sykes gaat het bij de Verschrikkelijke Sneeuwman dus niet om een grote aap of zelfs een mensachtige, maar om een ijsbeer die wellicht op zijn achterpoten is gaan lopen. Die is vervolgens in hoge valleien van de Himalaya geƫvolueerd tot nieuwe soort. Dat een dergelijk dier nog nooit is gevangen, duidt er op dat er maar zeer weinig van zijn.

De ontdekking wordt komende zondag toegelicht in een documentaire op de Britse zender Channel Four.