‘Yeti’ bacterie ontdekt


Diep onder het ijs van Antarctica leven 32 verschillende bacteriën in zeer zout water van gemiddeld -13 graden. Alleen door het hoge zoutgehalte bevriest het water niet. Boven het zoute water zit een dikke laag ijs, eronder een bevroren bodem. Maar in de vloeibare laag zit dus leven. Hoe kan dat?

Die vraag probeert een team van biologen van de universiteit van Illinois (VS) nu te beantwoorden. Ze ontdekten de bacteriën op een plek waar normaal totaal geen leven mogelijk zou moeten zijn. Zo is het een raadsel waar de bacteriën hun energie vandaan halen. Zonnestralen dringen niet door in de laag water, dus fotosynthese is niet mogelijk.

Een van de bacteriën door de elektronenmicroscoop.

De theorie is nu dat de bacteriën overleven op een dieet van pure waterstof, dat op de bodem van de waterlaag wordt geproduceerd door een chemische reactie van het zout in het water en een gesteente in de bodem. Als dat zo is, dan zouden op andere planeten in ons zonnestelsel ook dergelijke bacteriën kunnen voorkomen. Wellicht krioelt het ook op Mars of de maan Europa van leven onder de oppervlakte.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter