Yellowstone supervulkaan dreigt


De grond onder Yellowstone zwelt gevaarlijk op. Is een uitbarsting van een supervulkaan aanstaande?

Dankzij het vulkanisme onder Yellowstone zijn er verschillende geisers actief. Zoals Old Faithful, die elke 91 minuten spuit. Foto: © Linda Bair | Dreamstime.com.
Niet terrorisme, niet klimaatverandering of een slechte economie. Nee, de grootste bedreiging voor de Verenigde Staten is een vulkaan. Een supervulkaan. De krater van deze gigantische scheur in de aardkorst ligt onder Yellowstone National Park in Wyoming. In de afgelopen 2,1 miljoen jaar is het ding al drie keer uitgebarsten.

Wat de vulkaan onder Yellowstone zo gevaarlijk maakt, is de gigantische hoeveelheid magma die zich op kan bouwen onder de krater. Daardoor stijgt de druk. Een eventuele uitbarsting is daardoor zó gewelddadig en zó enorm, dat het grote delen van de westelijke Verenigde Staten zal verwoesten.

Maar ook wij zouden er mee te maken krijgen. Door de enorme aswolk zou het klimaat wereldwijd verslechteren, er zou geen zomer zijn.

Wanneer gaat Yellowstone uitbarsten? Niemand weet het, maar algemeen wordt aangenomen dat de grond vlak daarvoor omhoog zal komen door de druk van het magma. Geologen in dienst van het park hebben net bekend gemaakt dat zo’n zwelling van het aardoppervlak nu aan de gang is.

De bodem onder het park is op bepaalde plekken sinds 2004 1 centimeter per jaar gestegen. De snelheid van die stijging neemt nu af, wat kan betekenen dat de rek uit de grond is. Nu luiden de geografen de noodklok, ze willen meer onderzoek.

Het omhoog komen van de grond hoeft niet te betekenen dat een uitbarsting aanstaande is. De grond is eerder gestegen en toen weer gedaald. Maar de snelheid en de grote schaal van de huidige zwelling baren de kenners grote zorgen.