WWF: wereld is op


Afval in het water van een riviertje in India. Foto: Meg and Rahul.

De wereld is deze week op voor 2012. Ieder jaar berekent het Global Footprint Network de dag dat de wereld alle hulpbronnen die de mens heeft gebruikt binnen een jaar weer kan aanvullen. Dit jaar is het 22 augustus, vanaf die dag teren we in op reserves. Het gaat om visstanden die weer op peil komen, gekapte bomen die weer kunnen groeien en CO2 die door de biosfeer opgenomen kan worden.

In 1987 was die dag nog op 19 december, in 2007 was het op 7 oktober. Dit jaar is het al op 23 augustus. Daarbij moet worden aangetekend dat de berekening in de loop der jaren preciezer is geworden.

Volgens het GFN zal de gemiddelde westerling niet zo veel merken van deze dag. In arme landen voelen ze de gevolgen echter des te sterker. Voor mensen die van vis afhankelijk zijn, wordt het steeds lastiger om hun netten vol te krijgen. Ook arme boeren hebben steeds meer last van grond die is uitgeput. De natuurbeschermingsorganisatie denkt dat er ondertussen anderhalve aarde nodig is om ons allemaal goed te voeden en de natuur in stand te houden.

De makkelijkste oplossing is om met minder mensen te zijn. Overbevolking is een duidelijk aanwijsbare oorzaak van veel van de ellende die op deze ‘ecologische uitputtingsdag’ over ons heen wordt gestort.

Follow Faqtman on Twitter