Wrok maakt ziek


Ben je haatdragend, is het glas van het verleden halfleeg in plaats van halfvol, en kijk je met wrok terug op vervelende dingen die je zijn overkomen? Dan loop je de kans om ziek te worden. Mensen die leiden aan chronische wrok hebben namelijk vaker dan gemiddeld problemen met hun stofwisseling, immuunrespons en orgaanfunctie.

Tot deze conclusie kwam de Canadese professor psychologie Carsten Wrosch na jarenlang onderzoek te hebben gedaan naar negatieve emoties zoals spijt verdriet en wrok. Wrosch die werkzaam is aan de Concordia Universiteit (CA) nam zijn theoretische bespiegelingen over wrok of bitterheid op in het recent gepubliceerde boek ‘Embitterment: Societal, psychological en clinical perspectives (Springer 2011)’.

Volgens Wrosch ontstaat wrok omdat mensen mislukking ervaren. Dus als het maar niet wil slagen in de liefde, je ondanks je inzet geen promotie krijgt op je werk, je tevergeefs je huwelijk probeert te redden, of voor de zoveelste keer wordt afgewezen bij een sollicitatie.

Verbitterde mensen hebben veel mislukkingen ervaren

Bij wrok komen woede en verwijten kijken, maar ook een typisch kenmerk is dat verbitterde mensen de schuld buiten zichzelf leggen. Ze wijzen een ander of de maatschappij aan als boosdoener voor hun mislukkingen. Hierdoor ontwikkelen ze steeds meer negatieve en haatdragende gevoelens naar de buitenwereld, wat lichamelijke ziektes kan veroorzaken.

Michael Linden, hoofd van een psychiatrische kliniek van de Free Universiteit in Berlijn, beweert zelfs dat chronische wrok eigenlijk een psychiatrische stoornis is, die kan worden geclassificeerd als Post-traumatic embitterment disorder (PTED). Hij schat dat zo’n een tot twee procent van de bevolking hieraan lijdt. Door de ziekte een toepasselijke naam te geven, krijgen mensen met chronische wrok de aandacht die ze verdienen.

Bron: ‘Embitterment: Societal, psychological en clinical perspectives (Springer 2011)’. Foto: