Wrijven helpt!


Een aai, een streling of een aanraking kan fijn zijn en zelfs pijn laten verdwijnen. Wrijven we daarom als we pijn hebben?

Een aanraking kan veel doen. Ouders geven hun kind soms een aai over de bol als teken van goedkeuring of liefde. Maar aanrakingen kunnen nog meer doen, zo blijkt. Zo kan je door je eigen lichaam aan te raken pijn bestrijden. Deze conclusie trekken Engelse onderzoekers in hun gepubliceerde onderzoek naar pijn en pijnbestrijding. Zij keken of de patiënt zelf makkelijk iets kan doen aan de pijn die hij of zij ervaart. En gelukkig blijkt dat te kunnen.

De Engelsen wilden tijdens het onderzoek wel mensen pijn laten voelen maar natuurlijk niet verwonden. Daarom lieten ze de wijs en ringvinger in warm water dopen terwijl de middelvinger een koud bad kreeg. Hierdoor voelt de middelvinger van het proefkonijn enorm heet aan. Het pijngevoel nam wonderbaarlijk genoeg met 64% af toen met de andere hand de pijnlijke hand werd aangeraakt.

Opvallend is ook dat deze natuurlijke pijngenezing alleen optrad wanneer er contact was met alle drie de onderzochte vingers tegelijkertijd. Een vinger op een andere vinger of andere combinaties hadden geen effect op het gevoel van pijn in de vingers.

De onderzoekers hopen dat dankzij het onderzoek meer aandacht wordt geschonken aan het effect van aanrakingen op de hoeveelheid pijn dat een persoon ervaart.

Foto: Flickr