Wrede grap leuk na 36 dagen


Grote ongelukken, persoonlijke tragedies en traumatische gebeurtenissen: we maken er graag een grap over. Vaak al een dag na een gebeurtenis. Zijn die grappen leuk? Met die serieuze onderzoeksvraag gingen Amerikaanse wetenschappers aan het werk na de verwoestende orkaan Sandy. Een proefpanel kreeg in het jaar na de storm er grappen over te horen met de vraag te vertellen in hoeverre ze er om moesten lachen.

De uitkomsten? Direct na de storm moesten mensen lachen om een grap over de harde wind. Dat was voor ze wisten hoeveel doden er waren gevallen. Direct daarna nam de waardering voor de zwarte humor iedere dag een beetje af. Het dieptepunt was op dag 15.

Daarna begonnen mensen de grappen weer leuker te vinden. Het leukste waren de Sandy-grappen 36 dagen na de storm. Daarna nam de leukigheid snel af. Het minst leuk waren de grapjes op dag 99 van het experiment. Daarna haalden de proefpersonen hun schouders er over op, schrijven de onderzoekers in het vakblad Social Psychological and Personality Science.