Wow! Eerste beelden van Hyperloop


Hyperloop

Multimiljardair Elon Musk heeft net beelden vrijgegeven van een testritje van het winnende ontwerp in zijn Hyperloop wedstrijd. Dat ontwerp, genaamd WARR is gemaakt door de Technische Universiteit München. Musk haalde de studenten naar Amerika en liet ze hun ontwerp bouwen. Het resultaat is sensationeel.

De Duitse Hyperloop accelereerde binnen enkele seconden naar een snelheid van 324 kilometer per uur, om daarna weer af te remmen en opnieuw te beginnen. Het gaat hier om een klein model. De WARR Hyperloop pod wordt aangedreven door een 50 kW elektrische motor, is gemaakt van koolstofvezel en weegt slechts 80 kilo.

Een Hyperloop is een afgesloten voertuig dat magnetisch zweeft en door een bijna vacuüm gezogen buis wordt geschoten. Doordat er heel weinig wrijvingsweerstand is, kan het voertuig enorme snelheden bereiken. De inschatting is dat een top van rond de 1200 kilometer per uur tot de mogelijkheden behoort. Daarmee zou een Hyperloop sneller zijn dan de meeste vliegtuigen. Vandaar dat veel steden al hebben aangegeven deze technologie te overwegen. Daaronder Amsterdam en Parijs.

Musk benadrukt dat het hypnotiserende effect van de lichten in de tunnel in het uiteindelijk ontwerp zal ontbreken. De lichten zijn nu aangebracht voor de test. Ze geven goed aan hoe hard de model-Hyperloop gaat. Een echte Hyperloop zal volledig gesloten zijn en een comfortabele, stille rit bieden. Dat kan over land, maar de buis kan ook op de bodem van de oceaan liggen. Daarmee ben je in een paar uur van Europa in de Verenigde Staten.

Het idee achter de Hyperloop is al een eeuw oud. Steden als Berlijn en Praag hadden voor de oorlog een buizenpostsysteem onder de straten dat hetzelfde principe volgde. Toen in een van die buizen ooit een kat werd vervoerd, ontstond het idee om een grotere versie te gaan bouwen voor het transport van mensen. Tot nu toe ontbrak echter het geld en de visie om dat idee uit te voeren. Met Musk is dat er nu wel.