Worst is aanslag op het leven


Bacon, ham, cornedbeef, spam, worst, saucijzenbroodjes, paté en salami. Voor een derde van de bevolking zouden die verwerkte vleessoorten taboe moeten zijn. Zij dragen volgens een nieuw onderzoek een gen in zich dat zorgt dat ze van deze voedingswaren snel darmkanker krijgen. Dat blijkt uit data die is verzameld in studies waaraan 18.000 mensen meededen. De analyse van die data is gedaan door het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle (VS).

Het consumeren van vleeswaren, vooral verwerkt vlees, verhoogt sowieso al het risico op enkele soorten kanker. Maar mensen die een gemuteerde versie hebben van het rs4143094 gen, verhogen dat risico met nog eens 39 procent. Ongeveer een derde van de mensheid draagt dat gemuteerde gen, zo schrijven de onderzoekers in de database Plos Genetics.

Dit onderzoek komt bovenop een studie van vorige maand waarin een te hoge consumptie van verwerkt vlees ook al wordt gelinkt aan vroegtijdige dood. De uitkomsten van dit onderzoek door de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition toont aan dat mensen hun inname van verwerkt vlees zouden moeten beperken tot maximaal 20 gram per dag. Zouden alle Belgen en Nederlanders dat doen, dan zou dat tot 2000 doden per jaar schelen.

Uit deze studie bleek dat mensen die veel verwerkt vlees eten, vaker roken en de laagste consumptie hebben van groente en fruit. De mannen in deze groep drinken bovenmatig. Zelfs als voor deze factoren wordt gecorrigeerd, is 3 procent van de vroegtijdige sterfgevallen te linken aan verwerkt vlees.