Wormpje vindt plastic heerlijk


meelworm

Plastic is een groot probleem. Hoewel we veel recyclen, komt een groot gedeelte nog altijd in het algemene vuilnis terecht. Maar Chinese en Amerikaanse wetenschappers hebben een oplossing bedacht hoe we er vanaf kunnen komen: opeten. Ze hebben ontdekt dat de meelworm plastic heel lekker vindt en het omzet in een beetje kooldioxide en organische poep.

Die poep is zelfs te gebruiken als mest, waardoor plastic helpt om planten en zelfs voedsel te laten groeien. Bovendien lijken de beestjes geen negatieve gevolgen te ondervinden van hun dieet van plastic, ze eten gewoon door. Tijdens een test aten 100 meelwormen tussen de 34 en 39 milligram piepschuim per dag – een plastic met een zeer grote impact op het milieu.

Dat lijkt niet veel, maar de Chinezen (van Beihang Universiteit) zijn al bezig met het genetisch manipuleren van de wormen, zodat ze meer plastic eten. Ze zoeken bovendien naar een equivalent van de meeltor die in het water leeft, om het plastic daar op te eten. Gelukkig is de aanvoer van deze dieren vrijwel onbeperkt, de vrouwelijke meeltor legt maandelijks rond de tweehonderd eitjes.

Beide studies zijn gepubliceerd in Environmental Science & Technology.