Wordt zika wereldepidemie?


zika

Het voorspellen van uitbraakpatronen van besmettelijke ziektes is een razend moeilijke tak van de wetenschap. Toch is het nodig, zeker in deze tijd waarin epidemieën zich dankzij intercontinentale reizen razendsnel over de wereld kunnen verspreiden. Momenteel is het zaak om zika (foto) goed te kunnen voorspellen. Epidemiologen zien een paar concrete gevaren.

Zika is allang geen Braziliaanse ziekte meer. Het komt ook voor in de rest van Latijns-Amerika en besmette muggen zijn ook al in de Amerikaanse staat Florida aangetroffen. Wetenschappers zijn echter bang dat het binnen enkele weken over kan springen naar andere continenten. Een studie, gepubliceerd in The Lancet, toont aan dat vooral India, China, de Filipijnen, Indonesië, Nigeria, Vietnam, Pakistan en Bangladesh het risico lopen om een volgende infectiehaard te worden.

Volgens deze studie, uitgevoerd door onder andere de Universiteit van Amsterdam, lopen 2,6 miljard mensen het risico om de ziekte te krijgen. Die is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, die door het virus kinderen kunnen krijgen met microcefalie, of onvolgroeide hersens.

Belangrijk is vooral of mensen eerder immuniteit tegen het virus hebben kunnen opbouwen. De huidige versie van het zikavirus is oorspronkelijk afkomstig uit Frans-Polynesië en kwam daarvoor wellicht uit Azië. Dat zou betekenen dat het al decennia in het Verre Oosten rondwaart en dat mensen daar antilichamen in zich dragen die ze beschermen tegen het virus.

Maar zeker weten doen epidemiologen dat niet. Een andere vraag die nog niet kan worden beantwoord, is hoe robuust dit virus is. Sommige ziektes doven vanzelf uit, zoals eerder het chikungunya virus, dat zich ook verspreidt via muggen. Maar het kan ook zijn dat het virus zich juist nestelt in mensen en dieren en zeer moeilijk uit te roeien zal zijn.

Het enige dat de wetenschappelijke en medische wereld nu kan doen, is wachten. Mocht het virus overspringen naar een nieuw continent, dan zal het grootschalig moeten worden bestreden.