Dino-bloed gevonden: wordt Jurassic Park echt?


teek op dino

Grote opwinding onder onderzoekers van de prehistorie. In Myanmar is een stuk barnsteen gevonden met daarin een teek die zich vastklampt aan een veer. Die veer is waarschijnlijk afkomstig van een gevleugelde dino waarop hij net heeft gezeten en waarvan hij het bloed heeft gedronken. De teek is dan ook flink opgezwollen.

Veer en teek zijn tussen de 66 en 145 miljoen jaar oud, meest waarschijnlijk 99 miljoen jaar. Er zijn eerder dergelijk oude teken en muggen in amber gevonden, maar nog nooit in een pose waardoor we kunnen afleiden op welk dier ze zaten, vlak voor ze werden bedolven onder hars die uiteindelijk verharde tot amber. De ontdekkers, de Spaanse geologische dienst IGME, is daarom overtuigd dat deze teek ons veel meer gaat leren over het leven van de dino’s dan eerdere ontdekkingen.

Tot nu toe was bijvoorbeeld niet bekend of teken überhaupt op dino-bloed leefden. Deze ontdekking bevestigt dat sauriërs op het menu stonden. Maar de grote vraag is natuurlijk of er genetische informatie uit de teek is te halen die ons iets vertelt over de biologie van hun slachtoffers. Pogingen om tot nu toe DNA uit amber te halen zijn uitgelopen op een teleurstelling, maar de Spanjaarden willen het opnieuw proberen.

Een tweede stuk barnsteen, dat de Spanjaarden in dezelfde buurt vonden, bevat nog een teek, maar van een soort die nog niet bekend was. De onderzoekers hebben deze species Deinocroton draculi genoemd, ‘de vreselijke Dracula-teek’. In dat stuk steen zijn haren gevonden, ook van een vermoedelijk slachtoffer, ook van een dino. Of het om dezelfde dinosauriër gaat, is nog niet te zeggen. Het leert ons in ieder geval dat teken een ware plaag waren voor de prehistorische fauna.

Het onderzoek naar de teek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.