Waren Vikingen moslims?

Woord 'Allah' gevonden op kleding


vikingstof

Zweedse onderzoekers hebben de Arabische woorden ‘Allah’ en ‘Ali’ gevonden in patronen in stof waarvan de Vikingen kleding maakten. Het is ook geen incident, de woorden werden op negen stukken stof teruggevonden. Eerder was het niet opgevallen, aangezien het leek op een willekeurig patroon. Maar het gaat om koefisch schrift, uit de eerste eeuwen van de islam.

Het gaat onder andere om woorden die met zilverdraad op zijde zijn aangebracht, een teken dat de Vikingen veel respect hadden voor de woorden. De ontdekking werd gedaan door de universiteit van Uppsala in samenwerking met het Enköping Museum. Ze deden een project om te kijken of ze stof uit de Vikingtijd konden namaken. Pas toen realiseerden de onderzoekers zich dat de lijnen niet zo willekeurig waren als ze leken.

Allah patroon stof

Dat de Vikingen en de Arabieren in contact met elkaar in contact waren, was al bekend. Er zijn in Zweden en Noorwegen Arabische munten gevonden in graven uit de Vikingtijd. Ook zijn er aanwijzingen dat de Scandinaviërs technieken voor metaalbewerking afkeken van de mensen uit het Midden-Oosten. In 2009 werd in Zweden een graf gevonden van een vrouw die een ring droeg waarop de Arabische inscriptie ‘voor Allah’ stond.

Dat de Vikingen moslims waren, is een brug te ver. Maar dat ze werden beïnvloed door de rijke culturen uit het Midden-Oosten staat nu wel vast. Misschien wisten de Vikingen niet eens wat er stond, want de letters waren in spiegelbeeld gemaakt. De archeologen geloven dat een deel van de begrafenisrituelen van de Vikingen is afgekeken van de moslims. Die waren wellicht onder de indruk van de grote zorg die aan het begraven werd besteed.

De ontdekking gaat een hoofdrol spelen bij een tentoonstelling over de kleding van Vikingen in het Enköping Museum, die vanaf 8 februari te zien is.