Wondermiddel valt door de mand


Sinds een paar jaar kun je in allerlei bladen lezen dat rode wijn erg goed is voor een mens. Dat komt omdat de alcoholische druivensap een anti-oxidant bevat die Resveratrol heet. Die zou mensen langer laten leven en vooral het vaatstelsel gezonder maken.

Helaas bevat rode wijn zo weinig Resveratrol , dat je wel 1000 liter per dag moet drinken om er genoeg van binnen te krijgen. Vandaar dat het ook in pilvorm te krijgen is. Maar is het wel zo verstandig om die pillen te slikken? Een nieuwe studie bewijst het tegendeel.

Aan de universiteit van Kopenhagen (Denemarken) werd een groep oudere mannen geselecteerd die niets aan sport deed. De groep werd in twee├źn gesplitst, de ene helft kreeg Resveratrol , de andere een placebo. Beide groepen werden aan hetzelfde intense fitnessprogramma gezet.

Na 8 weken werden de mannen getest. De groep die geen reversatrol had gekregen, bleek er flink op vooruit gegaan te zijn. Ze namen meer zuurstof op en hadden een lagere bloeddruk. Ze hadden minder vet in hun bloed en hun aderen stonden meer open.

De groep die Resveratrol had gekregen, vertoonde al die verbeteringen niet. Ondanks 8 weken flink trainen, waren ze er vrijwel niet op vooruit gegaan. Volgens de onderzoekers, die publiceerden in het vakblad Journal of Physiology, moeten we niet te veel verwachten van de stof. De enige manier om gezonder te worden (en wellicht langer te leven) is nog steeds flink bewegen.