Wolverine wordt werkelijkheid


zelfhelend-materiaal

In de stripboeken en films over de X-Men speelt Wolverine een belangrijke rol. Deze wolfachtige mens heeft onder andere het vermogen om wonden binnen korte tijd te laten genezen. Dat heeft wetenschappers geïnspireerd om te proberen een materiaal te maken dat zichzelf kan repareren. Dat is nu gelukt en uit het materiaal zou zelfs spierweefsel kunnen worden gemaakt. Daarmee wordt Wolverine een beetje werkelijkheid.

Het materiaal, dat aan de University of California is ontwikkeld, heet officieel een synthetische ionische geleider, maar Wolverine klinkt natuurlijk een stuk beter, dus onder die naam is het naar buiten gebracht. Het gaat om een polymeer dat rubberachtig is als je er een stroom op zet; je kunt het dan bovendien tot vijftig keer het normale oppervlak uitrekken. Dat komt omdat de stroom de aantrekkingskracht van de moleculen op elkaar vergroot.

Maar het mooist is toch wel dat als je dit materiaal snijdt, het binnen 24 uur weer aan elkaar is gegroeid. Dat maakt het bijzonder geschikt als een soort huid voor bijvoorbeeld robots. Die voelen dankzij de rubberachtige substantie prettig aan en ze repareren zichzelf wanneer het materiaal beschadigd raakt. Zelfs elektrische schakelingen kunnen worden gemaakt uit deze polymeer, waardoor oprolbare elektronica mogelijk wordt.

De Amerikaanse vinding is de laatste in een lange rij zelfhelende materialen die de laatste jaren zijn ontwikkeld. In Delft is zelfreparerend beton bedacht, waaruit gebouwen en wegen kunnen worden gemaakt. Australische onderzoekers presenteerden vorig jaar een weefsel dat weer aan elkaar groeit als je het scheurt. Zo kunnen kleren worden gemaakt die nooit stuk gaan. Het jaar daarvoor presenteerden Amerikaanse geleerden siliconen cellen die elektriciteit kunnen opslaan en zichzelf repareren als ze barsten.

Al deze materialen komen de volgende jaren op de markt, wat een groot gevolg zal hebben voor de manier waarop we met producten omgaan. Weggooien is straks niet meer nodig, repareren wordt de nieuwe norm.