Wolkjes aan de lucht op Kepler 7b


Voor het eerst in de geschiedenis is de mensheid er in geslaagd om wolken op een planeet buiten ons zonnestelsel in kaart te brengen. De planeet in kwestie heet Kepler 7b en hij draait rondjes om een ster op meer dan 1000 lichtjaren van de aarde. Deze planeet werd in 2010 ontdekt door het Kepler ruimtevaartuig. Dat zoekt naar planeten die om andere sterren dan onze zon draaien.

Kepler 7b (zie afbeelding) is een bijzonder hete gasplaneet omdat hij in een zeer krappe baan om zijn ster draait. De temperaturen komen daardoor boven de 800 graden. Maar al snel na de ontdekking kwamen sterrenkundigen er achter dat de planeet dankzij de nabijheid van de ster nog heter zou moeten zijn. Iets reflecteert een deel van de straling van de plaatselijke zon.

Dat iets blijken dus wolken te zijn. In tegenstelling tot aarde blijven die grotendeels op hun plek hangen, veel wind schijnt er niet te staan op die hoogte. Nog iets geks: de wolken hangen alleen boven de oostelijke helft van de planeet, de westkant heeft dagelijks een heldere hemel.

Volgens Nasa is het voor het eerst dat we een planeet die miljarden kilometers van ons vandaan staat zo intiem leren kennen. Ze hopen de technologie waarmee ze deze waarnemingen hebben gedaan, in het vervolg te gebruiken voor het analyseren van planeten die er meer uitzien als aarde.