Wolkenkrabberindex: China crasht


Landen waar hoge gebouwen worden neergezet, koersen op een economische neergang af. Tot die conclusie kwam een bankier van Barclays Bank na onderzoek van honderd jaar wolkenkrabbers en recessies.

De Burj Khalifa in aanbouw.
Datzelfde onderzoek heeft hij het afgelopen jaar nog eens dunnetjes overgedaan en het effect lijkt nog veel sterker geworden. Als in een stad hoge gebouwen worden gebouwd, dan loopt de economische boom op zijn laatste benen.

Andrew Lawrence, tegenwoordig directeur van Barclays Hong Kong, heeft de voorbeelden voor het uitkiezen. Toen het Empire State Builiding in New York nog in de steigers stond, ontplofte Wall Street met de crash van 1929. Toen in Kuala Lumpur (Maleisië) de Petronas Twin Towers werden neergezet in 1997, begon net de Aziatische crisis. Het hoogste gebouw van dit moment, de Burj Khalifa – ook wel de grootste bliksemafleider ter wereld – in 2010 zijn deuren opende, was de kredietcrisis net begonnen.

Lawrence denkt dat bedrijven hun geld steken in megagebouwen als ze te gemakkelijk geld kunnen lenen. Van gekkigheid weten ze niet waar ze met dat geld naartoe moeten en besluiten dan maar een ‘stenen erectie’ neer te zetten. Door de makkelijke verkrijgbaarheid van leningen zijn ook economische problemen vaak tijdelijk op te lossen, maar vaak beginnen de problemen als dat geld moet worden terugbetaald.

Interessant, maar heeft deze theorie ook voorspellende waarde? Volgens Lawrence is de correlatie tussen hoge gebouwen en economische crises zo sterk, dat je de bouw van wolkenkrabbers als een waarschuwingsteken kunt zien.

Volgens hem zijn China en India momenteel bezig meerdere enorme gebouwen neer te zetten. Dus zouden deze landen ook op de nominatie staan om ernstige financiële problemen te ontwikkelen. Vooral China, waar wereldwijd de helft van alle gebouwen hoger dan 100 meter staan, zou volgens deze theorie binnenkort een stevige correctie te verwerken krijgen.

Follow Faqtman on Twitter