Wolken hangen lager


Wolken zijn iets lager gaan hangen – ongeveer een procent gemiddeld – in het eerste decennium van deze eeuw. NASA concludeert dat aan de hand van satelliet data. De resultaten hebben implicaties hebben voor toekomstige klimaat.

Wetenschappers aan de Universiteit van Auckland in Nieuw-Zeeland hebben een analyse gemaakt van de eerste 10 jaar van de wereldwijde zogeheten cloud-top hoogtemetingen. Daarbij maakten ze gebruik van meetinstrumenten van NASA’s Terra satelliet. Uit de studie, onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Geophysical Research Letters, blijkt dat wolken dalen. Ongeveer één procent ten opzichte van het vorige decennium, of 30 tot 40 meter.

Wolken boven de Indische Oceaan. Beeld van de Terra satelliet.

De daling is grotendeels te wijten aan minder wolken op zeer grote hoogte. Dat zou weer komen door veranderende luchtstromen.

Een vermindering van de wolkenhoogte betekent dat de aarde daaronder meer afkoelt, zegt Nasa. Dat zou kunnen betekenen dat de opwarming van de aarde afneemt, de wolken werken als een natuurlijk thermostaat om de temperatuur te drukken. Nasa en de Nieuw-Zeelanders gaan opletten of de daling van de wolken doorzet en wat dat betekent voor de atmosfeer daaronder. Voor psychologen is het interessant om te meten of mensen depressiever worden van die lage wolken.

Follow Faqtman on Twitter