Wolf en lynx heroveren Europa


lynx en wolf

Wat is de laatste keer dat er een wolf door je achtertuin liep? Dat zal waarschijnlijk nooit zijn gebeurd. Toch is het maar een eeuw geleden dat je in Noord-Brabant en Drenthe nog wolven kon aantreffen. Een flinke jacht op de dieren zorgde er voor dat ze uitstierven. Niet alleen hier, maar in veel landen van noordelijk Europa.

De wolf is echter aan een come back bezig. In Oostenrijk worden steeds meer wolven geteld, laat de plaatselijke afdeling van het Wereldnatuurfonds weten. Ook de lynx wordt steeds vaker in de Alpenrepubliek gezien. Het gaat waarschijnlijk om exemplaren die vanuit Slovenië de grens oversteken en zich thuis voelen in Oostenrijk, waar ze bijna geen natuurlijke vijanden hebben.

Ook in Duitsland marcheert de wolf op. Hier lijkt het beest vooral richting het noorden te trekken. In Munster, een plaatsje vlak onder Hamburg zijn deze zomer verschillende wolven gezien, inclusief welpen. De dieren lijken zich vooral thuis te voelen op plekken waar vroeger veel door de Navo aan troepenoefeningen werd gedaan, zoals de Lüneburger Heide. Daar is de natuur sinds de van de Berlijnse Muur met rust gelaten.

De hamvraag: komt de wolf ook terug in Nederland? In 2000 waren er rapporten dat een wolf in Limburg zou zijn gezien, maar die konden niet worden bevestigd. In België is in 2011 een wolf gezien in de provincie Namen. Biologen denken dat als de opmars van de wolf doorzet, we ze binnenkort mogelijk ook weer in de (landelijke) achtertuin mogen verwachten.