Woef! Bevat geen informatie


Honden pikken subtiele signalen van mensen zeer goed op. Maar zelf hints geven om het baasje te helpen doen ze niet.

Veel hondenbezitters weten het zeker: Fikkie en Bella vertellen van alles met subtiele gebaren of geluiden. De postbode is aantocht, bijvoorbeeld, wanneer het baasje smachtend wacht op een bepaald pakketje. Ook volgens een recent op FAQT beschreven onderzoek, lijken honden (en katten) met het baasje te communiceren.

Niet dus, volgens een nieuwe studie aan het vermaarde Duitse Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie. Honden pikken zelfs de subtielste handgebaren, bewegingen en zelfs gezichtsuitdrukkingen van het baasje op. Zolang het gaat om wijzen naar voedsel of zoiets. Apen en ook wolven lukt zoiets niet. Gaat zulke informatie ook andersom, vroeg het onderzoeksteam onder leiding van Michael Tomasello zich af, van honden naar mensen?

Daar is.. het speeltje

De onderzoekers testten tientallen honden samen met een mens (de hondenbezitter, of een vreemde) in een kamer waarin objecten verstopt konden worden in kasten. Mens en hond speelden met verschillende objecten als het favoriete speeltje van de hond, of een alleen voor mensen interessant object als een nietmachine.

De proefpersoon verliet even de kamer, waarna een tweede binnenkwam en het object duidelijk zichtbaar voor de hond verstopte. Bij terugkomst in de kamer, liet de eerste proefpersoon duidelijk merken het object te zoeken (´Waar is ´tie dan?, enzovoorts´). Gemeten werd hoe snel het object gevonden werd. Uitsluitend wanneer het object interessant was voor de hond (het speeltje), gebeurde dat sneller.

In een tweede experiment werden twee objecten verstopt, waarvan een het ´doelobject´ was. Een schaar bijvoorbeeld, om papier mee te knippen. Na een training waarin de hondenbezitters taken als papier knippen uitvoerden, werd het doelobject verstopt. Ook hier werden doelobjecten niet vaker gevonden dan neutrale objecten. Behalve wanneer het de hondenspeeltjes betrof. Nuttige informatie overbrengen aan mensen interesseert honden dus niets, luidde de conclusie.

Bron: Animal Behaviour, oktober; Beeld: Flickr.