Woedeaanval? Ga anders muizen


We kennen ze allemaal wel: mensen die bij het minste of geringste ontploffen. Die losse handjes hebben of servieswerk door de kamer smijten. Deze mensen zouden baat kunnen hebben bij een opmerkelijk simpele oefening: verkeerd muizen. Deze ontdekking is gedaan door psychologen van University of New South Wales, Australi├ź.

Die lieten mensen twee weken lang allerlei dagelijkse bezigheden uitvoeren met hun ‘verkeerde’ hand. Rechtshandigen moesten bijvoorbeeld met links de computermuis bedienen. Linkshandigen roerden met rechts de koffie om.

Het resultaat was dat deze proefpersonen op een test om agressie te meten na twee weken aanzienlijk beter scoorden. Ze hadden hun woede beter onder controle en konden worden beledigd zonder gelijk uit hun vel te springen, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad Current Directions in Psychological Science.

Zelfbeheersing is een kunst die we tijdens onze kinderjaren leren. We hebben het ook nodig, om als volwassenen niet iedere collega die ons treitert te hoeken. Alleen zijn sommige mensen beter in zelfbeheersing dan anderen. Ze laten zich door impulsen leiden en kunnen agressie alleen onderdrukken – waardoor het erger wordt – en niet controleren.

Door de hersens te trainen om de ene impuls (alles met rechts doen) te controleren, leer je ook agressie te kanaliseren, zo denken de onderzoekers. Heb je dus een kort lontje? Wissel dan nu je muisarm, dat is nog beter voor je polsen ook.

Follow Faqtman on Twitter