WNF: overconsumptie bedreigt aarde


Foto: Guillaume

Het gebruik van natuurlijke hulpbronnen door de mens dreigt de spuigaten uit te lopen, volgens het Living Planet Report van het WNF. Sinds de jaren 70 is de wereldwijde biodiversiteit daardoor met 30 procent gedaald. Voor tropische gebieden is dat zelfs 60 procent. Bomenkap is daar de belangrijkste reden.

De grootste boosdoeners zijn volgens het rapport de rijke oliestaten Qatar, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten. Zij vormen de top drie van de ranglijst van de ecologische voetafdruk: een maat van consumptie per oppervlakte-eenheid. Denemarken en de VS vervolledigen de top vijf. Nederland komt er ook niet bepaald goed af met een negende stek.

Als geheel verbruikt de mens dubbel zo veel natuurlijke hulpbronnen als in 1966. Volgens het WNF is het huidige consumptieniveau zelfs zo hoog dat de aarde het nu al meer kan bijbenen. Als de groei zo doorgaat, zouden tegen 2030 zelfs twee planeten niet meer voldoende zijn om in onze behoefte te voorzien.

Het WNF-rapport verschijnt een maand voordat de Rio+20-conferentie van start gaat. De honderden lidstaten, waaronder ook Nederland, hopen daarin afspraken te kunnen maken voor een duurzamere economie.

Follow Faqtman on Twitter