WK Robocup aan Holland voorbij


Nederlandse studenten zijn 2e geworden op het WK RoboCup 2010 in Singapore. Het team van de TU Eindhoven verloor in de finale met 4 – 5 van de Chinezen. Maar de EK-titel hadden de Nederlanders al op zak.

"Komt die bal..."

Het WK voetbal met robots in plaats van mensen wordt georganiseerd om robotica-onderzoek naar een hoger plan te brengen. Mensen zijn nog lang niet uitgeschakeld: het Nederlandse team bestond uit 5 robots en 20 mensen. Maar het plan is om in 2050 een robotvoetbalteam te laten winnen van de regerend wereldkampioen voetbal.

Robotica-onderzoek

De voetbalrobots van de TU Eindhoven spelen in de Middle Size League. Dit is de eredivisie van de robotvoetbalcompetitie waarin teams van vijf robots twee keer vijftien minuten tegen elkaar spelen op een veld van 12 bij 18 meter. De robots voetballen volledig zelfstandig. Achter de schermen staan twintig teamleden paraat: studenten, promovendi en wetenschappelijke staf.

Tech United Eindhoven is in 2005 opgericht om het roboticaonderzoek aan de TU/e te stimuleren. Elk jaar wordt de vergaarde kennis uit de toernooien omgezet in verbeteringen van zowel de software als de hardware van de robots. De technologie die in dit project is ontwikkeld wordt binnen de TU/e ook toegepast bij de ontwikkeling van robots die zorg- en huishoudelijke taken kunnen uitvoeren.

Beeld: TU Eindhoven