WK-bal vliegt recht


Welke bal er op een voetbaltoernooi wordt gebruikt, speelt een grote rol. Spelers klagen graag over ballen die zwabberen, onverwacht stijgen of te snel krullen. Aanstellerij? Volgens Japans onderzoek hebben ze gelijk. En er is goed nieuws voor meer technische spelers: de bal die wordt gebruikt in Braziliƫ lijkt perfect in balans en zwabbert niet.

Aan de universiteit van Tsukuba werden de nieuwe en oude toernooiballen getest. Naast de Brazuca, die in Braziliƫ wordt gebruikt, kwamen de Cafusa, Jabulani, Teamspirit 2 en de klassieke Vantaggio onder de loep. De ballen werden in een zeer nauwkeurig afgestelde schietmachine gestopt om hun vliegeigenschappen te vergelijken.

Daarbij viel op dat het vooral de totale lengte en de plaats van de naden zijn die bepalen hoe een bal vliegt. Hoe langer de naad, hoe meer de vliegeigenschappen van een bal veranderen bij hoge snelheden.

De beste bal was de Brazuca, die de meest voorspelbare baan had en weinig zwabbert. Net iets daarachter stond de Vantiaggo, de klassieke bal met zwarte en witte vlakken die aan elkaar zijn genaaid. Ook daarbij was de baan goed te voorspellen.

De slechtste bal was de Cafusa, een rebranding van de Adidas Tango 12 uit 2013. Door de bal net iets anders neer te leggen voor een schot, waren grote verschillen in eindpositie mogelijk. Bij een schot op doel van 25 meter was de bal bij de ene uitgangspositie op de doellijn op de grond, terwijl een kleine slag draaien betekende dat de bal 3 meter hoogte had.

Dit is de bal die in de Bundesliga wordt gebruikt. Wellicht dat Arjen Robben er dus verstandig aan doet om flink te gaan trainen met de Brazuca om de rare zwabber van de Cafusa uit zijn systeem te krijgen. En als de Mannschaft hopeloos faalt, dan kunnen ze de bal de schuld geven.

Het artikel staat in het vakblad Scientific Reports.