Wit fruit helpt tegen beroerte


Wit lijkt het nieuwe groen te worden. Volgens Nederlands onderzoek kan bleke groente en fruit helpen tegen een beroerte.

De consumptie van veel wit fruit zoals appels en peren en witte groente als witlof of bloemkool, kan de kans op een beroerte met de helft verminderen vergeleken met personen die weinig hiervan eten. Dat blijkt uit een onderzoek van promovenda Linda Oude Griep (Wageningen University), die haar studie publiceert in het wetenschappelijke tijdschrift Stroke.

Uit onderzoek onder ruim twintigduizend mannen en vrouwen uit Amsterdam, Doetinchem en Maastricht (gemiddeld 41 jaar) die bij aanvang geen hart- en vaatziekten hadden, bleek dat er een relatie is tussen de kleur van groente en fruit en het krijgen van een beroerte. De kleur van het eetbare deel van groente en fruit geeft aan dat ze mogelijk beschermende stoffen zoals carotenoïden en flavonoïden bevatten.

De deelnemers werden tien jaar gevolgd, waarvan bij 233 personen een beroerte werd vastgesteld. Mensen met een hoge inname van witte groente en fruit hadden een 55 procent lager risico op het krijgen van een beroerte vergeleken met mensen met een lage inname. Er werd geen verband gevonden van de consumptie van groenten en fruit uit de kleurgroepen groen, geel/oranje en rood/paars met het optreden van een beroerte.

Follow Faqtman on Twitter