Wiskundigen: Duitsland wordt wereldkampioen


Duitsland wereldkampioen

Volgens een bekende uitspraak van Gary Lineker is voetbal een spelletje voor twee keer elf spelers, waarbij Duitsland aan het einde wint. Voorspellen dat Duitsland wereldkampioen wordt, is dus geen grote gok. Toch denken twee (Duitse) wiskundigen het heel zeker te weten dat hun mannen met de hoofdprijs aan de haal gaan. En niet omdat ze Duits zijn, maar omdat de cijfers het uitwijzen.

Lorenz Gilch en Sebastian Mueller hebben zich verenigd in Datareker, een platform waarop ze wiskunde loslaten op alledaagse onderwerpen. Zo ook voetbal. Duitsland is volgens hun berekeningen de duidelijke favoriet met een waarschijnlijkheid van 30 procent dat ze kampioen worden. Dit wordt gevolgd door Brazilië met 18 procent en Spanje met 14 procent.

Voor hun algebra gebruiken de mannen vooral wedstrijden uit het recente verleden. Zo berekenden ze het vaardigheidsniveau van elk team op basis van alle resultaten van de afgelopen acht jaar. Hoe langer geleden een wedstrijd was, hoe minder zwaar het meetelt in de berekening.

Bij bookmakers en wedkantoren is juist Brazilië duidelijk favoriet. Maar de wiskundigen denken dat er sprake is van een misrekening op basis van de snelle kwalificatie van de kanaries. Ze hebben gezien dat het land bij recente toernooien slecht speelde en moeite had met sterke tegenstanders.

De wiskundigen hebben het WK met computers 100.000 keer gesimuleerd om tot een betrouwbare voorspelling te komen. Die dan toch weer heel saai is. Want Duitsers. En waarschijnlijk heel betrouwbaar. Hoewel?