Wiskundige: Amerikaanse verkiezingen gemanipuleerd


stemmen

De Amerikaanse verkiezingen verlopen oneerlijk, betoogt een wiskundige van de University of Vermont. Hij heeft een computerprogramma ontwikkeld dat aantoont hoe beide partijen de verkiezingen proberen te manipuleren door de kiesdistricten steeds opnieuw in te delen. Vooral de Republikeinen lijken daar de afgelopen tijd erg goed in te zijn geworden.

Dat indelen is bekend als gerrymandering, naar de voormalige gouverneur van de staat Massachussetts, Elbridge Gerry. Die vormde de kiesdistricten in zijn staat tot langwerpige vormen (‘meanders’), om zijn eigen partij te bevoordelen. Dorpen die ver uit elkaar lagen, waren zo ineens verbonden, waardoor stemmers voor de andere partij ineens werden overvleugeld door stemmers voor Gerry.

Die techniek werd verboden, maar volgens een algoritme dat in Vermont is ontwikkeld, gebeurt het nog steeds op grote schaal. In Pennsylvania, Ohio en North Carolina hebben de Republikeinen recent de stemdistricten aangepast in hun voordeel, in Maryland en Californië deden de Democraten hetzelfde in hun voordeel. Het leverde bizarre verkiezingsuitslagen op. In Pennsylvania liep de laatste verkiezing voor het Congress uit op een 50-50 uitslag tussen Republikeinen en Democraten. Toch kregen de Republikeinen twee keer zo veel zetels namens de staat in het Congress.

Het algoritme dat nu is ontwikkeld, toont aan hoe dat kan. In veel kiesdistricten in Pennsylvania halen de Democraten 45 procent van de stemmen, tegen 55 procent voor de Republikeinen. Op een paar plekken halen de Democraten de meerderheid, maar daar winnen ze ineens dik, met soms wel 75 procent van de stemmen. De Republikeinen hebben die districten ‘opgegeven’ om in een hoop andere districten een kleine meerderheid te scoren. Per district is er maar één winnaar, die een congreslid naar Washington mag sturen.

Met dit onderzoek in de hand kunnen kiezers naar de rechter stappen en een meer neutrale verdeling van de districten eisen. Maar of dat op tijd voor de volgende verkiezingen gaat gebeuren?