Wip vooral voor de wedstrijd


hardlopers

Je moet geen seks hebben voor een belangrijke wedstrijd. Hoeveel trainers zullen dat wel niet tegen hun atleten hebben gezegd? Helaas voor al die wetenschappers van de koude grond, het is onzin. Wip vooral voor de wedstrijd, voor je prestatie maakt het helemaal niets uit. Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteit van Florence in Italië na het doorploegen van honderden eerdere onderzoeken naar seks en sport.

Hoe komen trainers dan aan die wijsheid? De schuldige is waarschijnlijk de Griekse arts Aretaeus van Cappadocië, die in de eerste eeuw voor Christus aan (mannelijke) sporters het advies gaf om vooral geen zaadlozing te hebben voor de wedstrijd. Het behouden van de kracht van het zaad zou ze helpen om beter te presteren. En dan is daar natuurlijk de film Rocky, waarin deze ‘waarheid’ nog eens wordt herhaald.

Toch is er verrassend weinig onderzoek gedaan naar dit fenomeen. De Italianen bekeken vijfhonderd onderzoeken uit een halve eeuw wetenschap die iets met het onderwerp te maken hadden. Daarvan waren maar negen die specifiek naar de combinatie seks en prestatie keken. Dat waren meest kleine studies die alleen naar mannelijke atleten keken. Toch komen al die studies tot dezelfde conclusie: het schaadt niet.

Sterker nog, het baat misschien juist. Seks zorgt voor ontspanning en dat helpt de volgende dag om je te concentreren. Ook vermindert het stress, wat ook geen slecht idee is bij een belangrijke sportprestatie, denken de Italianen. Zolang je achteraf maar geen peuk rookt. Maar de onderzoekers vinden dat er een groot onderzoek nodig is voor verdergaande conclusies mogelijk zijn. Welke wetenschapper en sporters pakken deze handschoen op?

(Frontiers in Physiology)