Winehouse en de vloek van 27


Amy Winehouse is overleden op 27-jarige leeftijd. Bestaat de beruchte ‘vloek van 27’ voor muzikanten?

Na Curt Cobain, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Brian Jones en Jim Morrison is zaterdag ook Amy Winehouse toegevoegd aan de lijst van sterren die voor eeuwig 27 blijven. Sommige mensen geloven dat deze muzikanten allemaal ten prooi zijn gevallen aan de ‘vloek van 27’. Maar bestaat die wel?

Winehouse, de ster met het gouden keeltje en het witte neusje, werd dood gevonden in haar Londense appartement. De definitieve doodsoorzaak is nog niet bekend gemaakt, maar de geruchten over een fatale combinatie van drank en drugs zijn hardnekkig en komen natuurlijk ook niet uit de lucht vallen.

Winehouse in 2007. Foto: Rama.

De ‘Valerie’-zangeres was al jaren verslaafd aan alles dat verdooft en tientallen afkickpogingen eindigden in nog meer drank- en drugsgebruik en optredens die plaatsvervangende schaamte opriepen.

Op Wikipedia is Amy Winehouse al toegevoegd aan de pagina’s over ‘The curse of 27’. Een aantal bekende muzikanten legde op deze leeftijd het loodje: Jones, Hendrinx, Joplin en Morrison zelfs allemaal tussen 1969 en 1971 en allemaal onder verdachte en drugsgerelateerde omstandigheden.

Jimi Hendrix.
Curt Cobain schijnt in zijn jeugd ook geroepen te hebben dat hij nooit ouder zou worden dan 27, op 5 april 1994 voegde hij daad bij woord door zichzelf dood te schieten.

Sommige mensen geloven echt dat er een ‘Vloek van 27’ bestaat die vooral artiesten treft. Als de vloek je treft, zou het getal overal verschijnen: op de klok, op de tv, in telefoonnummers en voor je het weet leg je het loodje. Of Amy achtervolgd werd door het getal, zal ze ons niet meer kunnen vertellen.

De Amerikaanse psychologe Dr. Stephanie Sarkis denkt de de vloek niet bestaat, maar dat wij hem verzonnen hebben om de tragische verhalen van onze muzikale helden een plekje te geven. Ze wijt het hele fenomeen aan de attributietheorie, waarbij mensen na een tragische gebeurtenis op zoek gaan naar een verklaring. Omdat die er niet altijd is, kiezen mensen soms voor een verklaring die die structuur geeft en het leven voorspelbaar houdt, maar die niet per se realistisch is.

En laten we ook even naar de popgeschiedenis kijken, voor het korte lijstje van muzikanten die nooit hun 28 verjaardagskaarsjes uitbliezen, staat een lange lijst met minstens even getroebleerde muzikanten die veel ouder zijn geworden. Elvis Presley werd bijvoorbeeld 42 jaar oud, Michael Jackson 50, Bobby Farrel (zanger Boney M) 61 en ook Ozzy Osbourne, Steven Tyler en Coutney Love leven – ondanks al hun drugsgebruik – nog steeds…

Follow Faqtman on Twitter