Windpark verandert natuur drastisch


windpark

De bouw van een windpark verandert de natuur veel drastischer dan tot nu toe werd aangenomen. Zet een paar windturbines neer en sommige diersoorten kunnen zich tot een plaag ontwikkelen. Dat hebben wetenschappers van het Indian Institute of Science in Bangalore ontdekt. Ze deden onderzoek naar de soortenrijkdom in de buurt van windparken.

Daarbij ontdekten ze dat vooral kleinere dieren profiteren van de aanwezigheid van snel draaiende wieken. Zo vonden ze in een lokaal windpark een overvloed aan hagedissen. Die worden normaal opgegeten door roofvogels, maar die kunnen tussen de turbines niet vliegen. Dat zorgt niet alleen voor een vermeerdering van het aantal hagedissen, ze gedragen zich ook anders.

De hagedissen die de onderzoekers vingen hadden duidelijk minder stresshormonen in hun lichaam. Niet zo gek, ze hoeven minder vaak te vluchten. Als ze schrokken van een van de onderzoekers, vluchtten ze ook minder snel en minder ver dan soortgenoten buiten het windpark. Als dat een paar generaties zo doorgaat, kan dit gedrag evolutionair worden overgedragen en ontstaat feitelijk een nieuwe soort hagedissen.

De Indiase onderzoekers vermoeden dat de gevolgen van de bouw van een windpark nog veel groter zijn. Bij een overschot aan hagedissen zullen de dieren die zij eten, zoals muggen, juist verminderen. Maar dat gaan ze nog onderzoeken.

Vermoedelijk gebeurt bij Europese windparken hetzelfde als in India. Alleen dan niet met hagedissen, maar met muizen en andere knaagdieren. Zou je in de buurt van onze parken een muizenplaag hebben? Een mooi onderzoeksobject voor Nederlandse biologen. Dat de turbines het weer lokaal beïnvloeden was al bekend, maar dat ze in de natuur ingrijpen, is ernstiger.