Windenergie zonder windmolens


wind-953984_640

Bijna alles wat hoog is, beweegt als het waait: bomen, bruggen, zelfs hoge gebouwen geven een klein beetje mee. Onderzoekers proberen een een manier te vinden om al die kinetische energie om te zetten in elektriciteit – en het lijkt erop dat ze een kleine doorbraak hebben geboekt.

Het geheim is de ontwikkeling van een elektromechanisch materiaal. Het bijzondere ervan is de eigenschap van het materiaal om willekeurige schokken met flink veel energie, zoals windstoten, om te zetten in voortdurende kleine vibraties die energie kunnen opwekken.

Een boom-achtige structuur bleek de ideale vorm om de juiste interne resonantie van het materiaal te bereiken. Een korte stam met een paar vertakkingen, bekleed met het materiaal, is wat volgens de Amerikaanse wetenschappers het beste werkt.

Met een paar van zulke bomen zou niet meteen het energieprobleem zijn opgelost. De hoeveelheid elektriciteit die je hiermee zou kunnen opwekken is namelijk heel bescheiden. Met een klein mechanisch boompje zou je net genoeg energie kunnen opwekken om bijvoorbeeld met een sensor de luchtkwaliteit op een bepaalde plek te meten. Maar er is zeker potentieel voor de techniek. Er zijn immers heel veel plekken waar het materiaal zou kunnen worden toegepast. Gebouwen die een klein beetje zwiepen in de wind, bruggen trillen als ze erop rijden en auto’s vangen de schokken op van hobbels in de weg – er is een enorme hoeveelheid kinetische energie waar nu niks mee gebeurt. Het nieuwe materiaal maakt het mogelijk daar een deel van op te vangen.